Pn. Spa 18th, 2024

Įrengiant stoginę terasai – labai svarbu tinkamai pasirūpinti vandens nutekėjimo sistema. Lietus, tirpstantis sniegas ar kondensatas gali ne tik pakenkti terasos grindų dangai, bet ir sukelti konstrukcijos deformaciją, pelėsių atsiradimą ar kitus nemalonius padarinius, todėl būtina atidžiai suplanuoti ir įrengti efektyvią vandens nutekėjimo sistemą, kuri užtikrintų, kad vanduo būtų nukreiptas tinkama kryptimi ir nesikauptų ten, kur jo nereikia.

 Aliuminės stoginės sulaukia daugiausia dėmesio, tad normalu, kad prie ilgaamžio sprendimo tikimasi ir ilgai tarnaujančių priedų.

Tinkamo nuolydžio pasirinkimas

Pirmasis žingsnis planuojant vandens nutekėjimą yra stogo nuolydžio parinkimas. Stoginė, nesvarbu, ar ji yra plokščia, ar nuožulni – turi turėti bent minimalią nuolydžio kampo kryptį, kuri leistų vandeniui natūraliai tekėti nuo stogo paviršiaus. 

Daugeliu atvejų rekomenduojama, kad nuolydis būtų apie 1-2%, tai reiškia, kad už kiekvieną metrą stogo ilgio jis turėtų nukristi 1-2 cm. Tai padės vandeniui greitai ir veiksmingai nutekėti nuo stogo.

Apie vandens surinkimo sistemas

Antras svarbus aspektas – vandens surinkimo sistemos įrengimas. Dažniausiai tam naudojami latakai ir lietvamzdžiai, kurie nukreipia vandenį į specialias talpas arba toliau nuo konstrukcijos. Latakai paprastai montuojami prie stogo krašto, o lietvamzdžiai turi būti sumontuoti taip, kad juose neužsikimštų lapai ar kiti terasos aplinkos teršalai. Dėl to, siekiant užkirsti kelią užsikimšimams, rekomenduojama įrengti specialius tinklelius, kurie neleis lapams ir kitoms šiukšlėms patekti į vandens nutekėjimo sistemą.

Medžiagos lyginimas

Labai svarbu, kad latakai ir lietvamzdžiai būtų pagaminti iš tvirtų, ilgaamžių medžiagų. Cinkuoto plieno, aliuminio ar PVC medžiagos yra patvarios ir atsparios drėgmei bei korozijai. Be to, reikėtų atsižvelgti į terasos dydį – kuo didesnė stogo dalis, tuo platesni ir talpesni turi būti latakai, kad jie galėtų priimti didesnį vandens kiekį. Pavyzdžiui, aliuminės stoginės kaina gali būti brangesnė nei kitų opcijų, tačiau kalbant apie ilgaamžiškumą bei kokybę – lygių nėra. Akivaizdu, kad per daug taupyti neverta.

Dar daugiau dėmesio smulkmenoms

Dar vienas sprendimas – grindų nuolydis pačioje terasoje. Jei terasa įrengta taip, kad lietaus vanduo patenka ant jos paviršiaus – reikia užtikrinti, kad grindų paviršius taip pat turėtų švelnų nuolydį, nukreipiantį vandenį į specialias drenažo sistemas ar vandens surinkimo talpas. Grindinio drenažai yra efektyvus sprendimas, nes jie surenka vandenį ir nukreipia jį į požemines sistemas, neleisdami jam kauptis ant terasos paviršiaus.

Galiausiai verta apsvarstyti papildomus sprendimus, tokius kaip vandens talpyklos ar surinkimo cisternos. Vandens perteklius gali būti nukreiptas į specialias talpyklas, kur jis gali būti naudojamas sodui laistyti ar kitoms reikmėms. Tokiu būdu ne tik sprendžiama perteklinio vandens problema, bet ir prisidedama prie vandens taupymo bei ekologijos.

Tinkamai įrengta vandens nutekėjimo sistema apsaugos jūsų stoginę ir terasą nuo ilgalaikės drėgmės žalos, užtikrins ilgaamžiškumą ir leis jums mėgautis sausa, jaukia erdve net ir per lietingas dienas.